» » » Virus på gården!

Virus på gården!

postad i: Okategoriserade | 0

I Vi har fått besked ifrån SVA efter obduktion av ett kastat föl, att vi tyvärr har fått in det sk. Abortviruset på gården (mer specifikt till vår avelsgrupp), vi vet inte var det kommer ifrån utan får bara anta att någon besökare på gården har varit i kontakt med smittad häst som inte visat symptom.

Viruset är ett väldigt vanligt virus i sverige och europa, många hästar har varit smittade utav eller bär på viruset i dess latenta form, viruset är dvs. ofta förekommande utan att man märkt det, viruset smittar inte till andra arter, men kan spridas via ex. människan vid bristande hygien.

Abortvirus är ett luftburet virus som främst angriper dräktiga ston samt äldre eller unga hästar, men den kan smitta alla hästar. Dräktiga ston kastar sina föl ungefär 4-2 månader för tidigt, medans stoet självt ofta inte blir påtagligt sjukt. Andra symptom är snuva och feber. I Sällsynta fall så kan viruset påverka centralnervöst och i absolut värsta fall orsaka förlamning (ofta i bakben). Viruset självläker på en period om ca 3 veckor och man medicinerar ej mot det, utom vaccin för dräktiga ston. Viruset smittar främst via direkt kontakt med djuret, som nysningar eller kontakt med kläder osv.

Vi har haft och har löpande kontakt med veterinärer, både Distriktsveterinär och från SVA. där vi har gått igenom situationen på gården.
Gruppen där smittan är konstaterad är isolerad, och har varit sparsamt hanterad redan innan smittan konstaterades. De enda personerna som hanterar gruppen är vår personal. Gruppen delar inte utrustning såsom grimma, grimskaft osv med andra hästar. Skyltar med varning för smitta samt hygienuppmanande skyltar är uppsatta på ställen där de uppmärksammas.
Smittan bedöms ha god isoleringsförmåga i och med de rådande uppdelningarna på gården och bedömningen att smittan skulle spridas till våra inackorderade anses låg, men givetvis inte obefintlig. Stallet är inte satt i karantän, men grupperna hålls isolerade och onödigt flyttande av hästar både inom och utom gården avrådes. Vi avvaktar också med hovslagare och andra aktörer tills vi känner oss säkrare.

Vi har på andra ställen gått ut med information till alla inblandade, men vill även här informera om läget.

Vid frågor maila gärna på:
Andreas@Hammarbygard.com
Izabella@Hammarbygard.com

eller ring/smsa på:
Andreas 070 025 96 96
Izabella 073 772 09 18