På gården finns ett tjugotal avkommor mellan 0-10 år efter vår klass 1 hingst Elizar  varav hälften är inridna och finns att provrida. Bland dessa finns också Sveriges vackraste basjkirhäst  - Hammarby Irina (-07) som arbetar i ridskolan. Avkommorna är lätthanterade och lätta att rida in och passar mycket bra till ridverksamhet då de är sammarbetsvilliga och vänliga till temperamentet.

Alla föl och unghästar vi säljer är väl hanterade och regelbundet verkade och avmaskade. De är uppfostrade i en naturlig flock och blir därför harmoniska och lätta att hantera, då de talar "hästiska" helt naturligt och har respekt för rangordning.

Vi har en godkänd hingst till avel, Elizar. Vi valde ut honom till vår avel eftersom han är son till en av våra mest populära turridningshästar, den vackra och vänliga Krazotka. Hans äldre bror Cestibor (numer privatägd) har varit en av de mest efterfrågade på ridskolan och har tävlat lite i western.

Pappa till Elizar är Tarasov, klass 1 hingst, som är otroligt lättriden och mjuk i rörelserna men med mycket motor. Våra avelsmål är att få fram lagom stora, allsidiga, ridbara hästar med bra anatomi och suveräna psyken. Sen gör det inget om de har härliga färger och är skitsnygga också...

Elizar, mankhöjd 154 cm, blev avelsvärderad till klass 1 med 41 poäng, Grevagården i Skövde 10/3 2007. Här ett citat ur avelsvärderingsbeviset:

Mycket god rastyp. Rastypiskt huvud, bred hals, välutvecklad manke, djup bål, välformat kors, något brant bog. Välbenad från sidan, nöjaktigt korrekt. Avspänd skritt med god mekanik. Energisk vägvinnande trav.

Typ: 9, Huvud, hals, bål: 8, Extremiteter: 8, Skritt: 8, Trav: 8. Summa 41 poäng. Ridprov: 8-7-8-7-7=37.

Dotter Hammarby Irina är Sveriges högst bedömda basjkirhäst med 43 poäng. Oksana av Basta, mamma Babusjka, pappa Elizar - fick hela 40 poäng och blev årets stjärna 2011. ! Vi är väldigt stolta och gratulerar Basta och Stefan (vi vet att det är hans favorit-tjej). Brodern Karelin fick 38 poäng och extra beröm för sin trevliga mentalitet av välrenommerade domaren Jan Lockwall. Magdalina 40 poäng och Malushka belönades 2014 i Ökna med diplom.

Elizars första kull födda 2007 -  Irina och Igrusjka  arbetar i verksamheten.  Likaså avkommorna från efterföljande år med Jasjin, Jarek, Jirinka, Koskov, Krits, Kira, Lelek, Laika. Magdalina, Malushka och Memeika har nu gått i verksamheten sitt första år. Nicolai och Natalya har sedan 2016 börjat sin utbildning och smyger så smått i verksamheten under 2017. De yngre avkommorna från O- och Q-kullen leker och växer tillsammans i unghästhagen och under sommaren ska R-kullen flytta in och göra plats för fjolårets 4 föl.

Under sitt tredje år så går våra unga hästar ofta i skogen, börjar hängas på och tömköras för att bygga upp en bra muskulatur.  Miljöträning med "läskiga" saker hör också till vår unghästträning. Det kan vara paraplyer, barnvagnar, pulkor, presenningar och allt som kan komma i en turhästs väg. Oftast är detta helt odramatiskt och de tycker att det är mycket roligt att få komma ut ur hagen och göra spännande saker. De är alla samtliga vänliga, arbetsvilliga och lättridna - inga konstigheter alls. Precis som vi siktat på med våra avelsmål. 

Vi välkomnar alla basjkirintresserade, som vill se många representanter för denna ovanliga ras på samma ställe, att besöka oss eller att ringa och prata basjkirhästar med oss.