Den 18 april 2015 födde vårt diplomsto Belinka sitt stoföl Quarenina – Lilla Q – helt odramatiskt och rutinerat som vanligt. Lilla Q och Belinka togs in i stallet för lite mer uppsikt så här de första dagarna. I början av maj fick de två gå tillbaka till de andra avelsstona och hingsten. Vad som sedan hände vet vi inte riktigt mer än att Belinka någon timme senare hittades illa sparkad. Vi behövde omedelbart fatta det tunga men självklara beslutet att avliva henne på plats. Lilla Q var nu själv kvar och ingen av de andra stona har mjölk för att ge henne di.

 

 

Det här är bakgrunden till historien om Lilla Q. Vårt lilla övergivna stoföl engagerade både liten som vuxen människa – människor som ofta vistas här på gården likväl som turryttaren. Lilla Q blev så en historia för oss att berätta som exempel på dessa urhästars starka överlevnadsinstinkter, liksom vår övertygelse om att vill man så går det och speciellt om vi kan hjälpas åt.

Vi begav oss direkt söderut för att se om vi kunde hitta en amma till Lilla Q. Facebook-notiserna duggade tätt om vart det fanns ston som mist sitt nyfödda föl. Men vad gör man när liten är så liten att man inte står säkert i en transport alldeles själv? Nöden har ingen lag, sagt och gjort, så på det stängda flaket i halmen fick hon bo. Och hon trivdes alldeles utmärkt där, som en liten prinsessa på ärten.

 

 

Efter tre veckor och efter flera besök och försök med olika ston var vi tvungna att ge upp då det inte klickat med något av de stona som Lilla Q träffat. Väl hemma så prövade vi genast med allas vår bästa Amelfa, för att Lilla Q skulle få hästsällskap och inte endast människor att leka med. Amelfa är ju ett sto som vi vet är duktig på att ta hand om de små och nykomlingar. Men inte heller här klickade det helt så efter någon vecka så beslöt vi att släppa in Lilla Q till de övriga unghästarna. Farbror Agrimko (en privatägd basjkir sedan många år) tog genast på sig ansvaret att ta hand om Lilla Q.

 

 

Under sommaren så blev gården med bebis igen! Välling var 6e timme – dygnet runt. På dagarna turades flera av gården människor om att ge välling, något hon snart lärde sig att vara ensam om. De andra unghästarna verkade tycka att det var lite orättvist med all uppmärksamhet. Arbetet med att ge välling innebar även att vänja Lilla Q av med att hänga och hoppa på oss människor, något som kan bli livsfarligt när hon så småningom ska gå i verksamheten. Med tiden växte hon på sig riktigt bra och började snart leka med sina nya riktiga hästkompisar. Lilla Q har nu blivit en skönhet med fantastiska och typiska färger – de från basjkiren – urhästen!

hg_lillaQ 2016
Lilla Q – ett år gammal