Basjkirien ("Bashkortostan"), som är beläget i södra Uralbergen och dess angränsande slätter, är en oberoende republik i den Ryska Federationen. Republiken tillkännagavs den 11 oktober 1990 och styrs av presidenten Murtaza G. Rakhimov.

Republikens yta är nära 1/3 av Sverige yta (143 600 km2), och folkmängden är ca 4 miljoner. Basjkirien har en mängd olika nationaliteter, av vilka de tre största folkgrupperna är ryssar, tatarer och basjkirer. Basjkirer kallas det inhemska folkslaget. Republikens fem största städer är Ufa, Sterlitamak, Salvat, Neftekamsk och Oktyabrski. Ufa är den största staden med ca 1,1 miljoner invånare, och är republikens huvudstad. Ufa grundades år 1574 av tsar Ivan IV, efter det att han 22 år tidigare hade besegrat Basjkirerna och beslagtagit deras område.

Basjkirien har en varierande natur, som sträcker sig från slättlandet i väster till Uralbergen i öster. I republiken finns mer än 800 sjöar  och 600 floder, och många av dom, inklusive de största, Ural och Aghidel tillhör det Kaspiska Havets flodområde. En tredjedel av republiken täcks av skog, där björk, ek och lönn är de dominerande sorterna. I sydöstra delen av republiken finns det upp till 750 olika växtarter och nära 200 olika fågelarter. I samma område strövar björnar, älgar, rävar, harar och andra djur omkring i mångfald. Den väldoftande luften på dessa sluttningar och stäpper, samt den rikedom på mineralvatten och läkande lera som där finns, gör republiken till en ledande "kurort".

Turismen är utbyggd i Basjkirien och bjuder på allehanda upplevelser, bl.a. vandringar i storslagen natur, turridning på hästar, åka kälke eller skidor bakom häst och att flyta ned för floden Aghidel på timmerflottar eller i kanot.

Basjkirien är rik på naturtillgångar. Där finns t.ex. järnmalm, koppar, guld, kol, naturgas och salt, men den största och viktigaste tillgången är trots allt oljan. Jordbruket har en stor betydelse för republiken och Basjkirien är en av de fem största jordbruksproducenterna i hela Ryssland. Det läggs ned mycket tid på att utveckla odlingarna av potatis, grönsaker och sockerbetor. Under ett riktigt bra år produceras upp till 1,7 miljoner ton av just sockerbetor.

Den största delen av boskapsuppfödningen har inriktning på mjölk och kött. Till det används nötkreatur, grisar, får och höns, men även hästfarmerna är lönande. Hästen har spelat en stor roll för Basjkirerna som har fött upp hästar i mer än 1000 år. Idag finns det närmare ett trettiotal hästfarmer i hela Basjkirien. Dessa farmer har inriktat sig på att avla fram fyra hästraser, Basjkirhästen, Ryskt kallblod, Rysk travare och Orlovtravare. Basjkirien räknas som ett av de hästtätaste områdena i hela Ryssland.

Text: Sven-Eric Jansson