Här är några vanliga frågor och svar om basjkirhästen.

Vilken mankhöjd har en basjkirhäst?

Mellan 135 och 160 cm. Det vanligaste är att de är 140 - 145 cm.

Vad äter en basjkirhäst?

Våra vuxna hästar får ca 10 kg hö om dagen och arbetar minst 1½ timme per dag. Vi ger inget kraftfoder om det inte behövs, t.ex. till ett sto som magrar när det ger di. Basjkirhästen får lätt gallor och knölar av för kraftigt foder och de blir lätt feta. Man måste komma ihåg att sedan flera hundra år har basjkirhästen avlats fram för att arbeta hårt på lite mat, hela dess fysik är uppbyggd på det.

Hur gammal blir basjkirhästen?

Det sägs att de kan bli upp till 50 år gamla. Pappan till en av hästarna som kom till Sverige 1998 var född 1957 och blev, vad vi känner till, senast pappa vid 42 års ålder, så det kanske stämmer.

Måste baskjirhästen skos?

De har mycket hårt horn i hovarna och börjar man aldrig sko dem så klarar de vanlig ridning utan problem. Om man börjar sko dem så förändras hornet och minskar i hårdhet. Vi skor alla våra turhästar eftersom de måste jobba även då det är isigt, samt kunna galoppera långa sträckor på grusvägar som är liksom sandpapper.

Ska de gå ute eller stallas upp?

Vi har våra hästar i så kallad lösdrift, vilket innebär att de går i en hage där det finns ett vindskydd med tak och tre väggar. Vindskyddet är strött med torr halm, och de är fria att gå in där närhelst de vill. Oftast går de dock upp i skogen och gör sitt nattläger. Om man vänjer dem så fungerar det bra att stalla upp dem och det verkar som om de gillar det, men vi tror på att låta hästar leva så naturligt som möjligt. Att stänga in hästar för att stå stilla 12 timmar om dygnet är människans påhitt. Denna hästras har aldrig i historien varit i stall, och deras päls är helt anpassad till ett liv ute. Så länge hästen är torr fryser den inte.

Hur mycket kostar de?

En inriden, vuxen basjkirhäst kostar ca 40-45 000 kr, ett sto är något dyrare. Ett föl kostar ca 25 000 kr.

När startar inridningen och när har de vuxit färdigt?

Man brukar rida in dem när de är ca 4 år, men de växer tills de är 6 år så man får byta sadel efter ett tag.

Kan de vara ensamma?

Hästen är ett flockdjur och vi anser inte att de bör vara ensamma. En ensam häst kan inte sova om den inte har någon som håller vakt. Våra hästar lever i flockar.

Varför reagerar inte allergiker?

Basjkirernas extra feta päls hindrar avsöndrade hudsediment (stöv) att virvla upp i luften och nå luftvägarna hos t.ex. en astmatiker.  Det är de uppgifter som Svenska Basjkirhästföreningen fått från Karolinska Sjukhusets forskare.

Vad kan man använda en basjkirhäst till?

Det är en arbetshäst som är en stark dragare och en uthållig ridhäst. Den är modig och hoppar gärna. Basjkiren tycker om när det är lite svårt och uppskattar att lära sig nya saker.  Parallellt med turridningen rider vi klassisk lektionsridning på våra hästar, och det går mycket bra. Många basjkirhästägare rider western och några vallar renar med sina. Någon ytterligare använder sin basjkirhäst till riddarspel och vi tror att de passar även till distans och terrängridning.