Hammarby Gård är ett av Södertörns större lantbruk och ligger i Österhaninge 2,5 mil ifrån
Stockholm. Hammarby betyder liten by på en stenig skogsbacke.

På gården bor familjen Norlin, Rolf och Tina med grabbarna Daniel, Anders och Andreas med flickvän Izza. Gården omfattas av 300 hektar åkerareal och 75 hektar betesmark. Vi bedriver traditionellt lantbruk och sår och skördar vete, korn, raps och havre samt odlar vall som blir till ensilage för kreaturen och hösilage till hästarna. Förutom familjen Norlin bor här ca 60 köttdjur och ett 50-tal basjkirhästar. Ett 40-tal inackorderingsplatser för stor häst erbjuds också fördelat på två stall och i lösdrift.

Basjkirhästar

Turridning
Tur i skogen

Vi köpte fem basjkirhästar i oktober 1996, för att bedriva turridning i liten skala. Hästarna överträffade alla våra förväntningar och blev en omedelbar succé som stabila glada turridningshästar. Vi beslöt oss därför för att satsa fullt ut på denna unika urhäst. Idag finns ca femtio hästar på gården, och vi väntar nya föl varje vår.

Turridning erbjuds idag året runt i ur och skur. Turerna finna både för nybörjaren och den mer vane ryttaren i nästan alla åldrar. Turritten går genom både skog och kulturlandskap på våra fina ridvägar.

Vi har en liten ridskola (drygt 100 elever). Här lär vi våra elever att rida med den vanliga dressyren som bas. Vi försöker inrikta oss på att lära just de elever som valt oss och våra basjkirhästar - att lyssna på hästen och rida med känsla. Vi tror att har man aktivt valt att rida basjkirhästar istället för "vanliga" hästar så har man också öppnat sig för nya influenser och sitter inte fast i det gamla och konservativa. Det ger oss härliga, vetgiriga elever med öppet sinne att jobba med! Det är vi så himla glada för!

En gång i veckan ger vi lektioner i något mer bruksorienterad ridning och vi hoppar gärna regelbundet med våra hästar. Vi ordnar även dagridläger och kurser med olika tema för barn och vuxna. Ibland är vi ridhusvärdar för andra tränare med olika ridstilar, såsom t. ex. akademiskt, western, centrerad ridning, tömkörning eller andra sätt att se på ridkonsten. Vi är intresserade av det mesta som främjar god hållbar ridning som mål och med god naturlig hästhantering på hästens villkor, även om det presenteras under olika namn.

Vår strävan är att lära oss rida våra hästar i balans på ett sätt som gör att de kan arbeta rätt och träna sina kroppar inför sin arbetsuppgift som en disciplinerad brukshäst, arbetsvillig dressyrbasjkir och pigg och framåt turridningskuse. Vi inser också att vår strävan börjar med att vi lär oss själva hitta balansen och bli så bra ryttare som möjligt, att vi lyssnar på hästarna och försöker rida med känsla! 

Förutom våra egna hästar och kreatur hyr vi också ut boxplatser och har plats för 14 trevliga hästar för tillfället. Hästarna här på Hammarby får gärna gå ute länge i stora hagar och leva ett värdigt hästliv i en flock för att vi trivs med den filosofin.

Varmt välkommen till oss!

Familjen Norlin

Lantbruket

Stutar
Stutar på bete

Basen för gårdens verksamhet utgörs av det omfattande levande lantbruk som idag hör till ett av de större på Södertörn. Gården producerar själv allt foder till alla djur på gården inklusive till våra inackorderade hästar.

Sedan många år tillbaka levererar gården ett hundratal ton utsäde med hög kvalitet till Lantmännen. Under många år har gården också byggt upp en välkänd nötköttsproduktion och från och  med våren 2016 bedrivs även egen uppfödning av Hereford djur, för att säkerställa tillgång på ungdjur.

Stutarna lever utomhus året runt. Under vår- och sommarmånaderna går djuren på stora strandnära sommarbeten mot Östersjön. Djuren hjälper här till att hålla strandängarna öppna, något som markägare och Hammarby Gård samarbetat kring under många år.

Efter två år är det dags för slakt och samarbetet med det småskaliga slakteriet i Stockholms skärgård är en förutsättning för att kunna garantera ett kött av hög kvalitet. Köttets kvalitet har länge varit känt bland Stockholms bättre krogar. Sedan några år tillbaka är det även möjligt för privatpersoner köpa köttprodukter direkt från slakteriet Ö-märkt. Från och med januari 2017 finns köttet även att köpa på Ica Maxi i Haninge.