Klassisk dressyr som grund

Är du intresserad av vår filosofi och basjkirhästen, kontakta oss gärna via telefon/sms 070-2911151 eller skicka ett mejl till hammarbygard@telia.com.

Vi instruerar och arbetar med den klassiska dressyren som grund. Utbildningsskalan för häst och ryttare är klassisk, vi jobbar med skolorna, lösgörande och samlande arbete för att få sjävbäriga, lydiga, smidiga hästar som kan arbeta i god form, och svarar på små hjälper. Inga konstigheter. Men vi arbetar lite på vårt sätt, som vi tycker våra hästar svarar så bra på. De som väljer att vara elever hos oss förstår logiken i vad vi säger och lär sig fort.

Vi börjar vanligen lektionen med arbete för hand. Ett sätt att lära känna hästen och att få en chans att kanske få hästen lite intresserad av dig som person. En ridskolehäst träffar så många människor – hur kan jag få min häst att se just mig? Vi vet och visar hur du kan fånga hästens intresse och respekt, om du använder ett språk som hästen förstår.

Arbete vid hand

Många av de klassiska rörelserna gör man faktiskt bäst för hand. Tex får man oftast de allra bästa öppnorna när man “tygelkör” sin häst, och det är lätt att mjuka upp och stretcha hästen på ett trevligt sätt utan att blanda in så många signaler, som det lätt blir när våra kroppar lägger sig i när vi hamnar uppe på ryggen. Många signaler blir det….

Ibland får man säga till flera gånger för att eleverna ska sätta sig upp på hästarna, för att de får så bra resultat och tycker att det är så kul att hantera hästarna från marken. Härligt att se!

Att vara pilot

Vi jobbar mindre med kollektiva långdragna övningar, utan satsar på lite mer okonventionella övningar där det underlättar för ryttaren att “ta över spakarna” och rida övningarna själv. De flesta hästar lär sig så fort om man gör samma övningar och använder samma ställen för rörelserna, varje lektion. Då kan ryttaren aldrig vara säker på vem det är som kör, utan hästen vill hjälpa till, och utför övningen utan att “piloten” har haft något att säga till om.

Helt bortkastat tycker vi. Det är lika bra att upptäcka på en gång att det är jättesvårt att rida, och att hästen ofta är den som fixar hela lektionen. Så det är lika bra att vi lär er rida och tänka själva så ni blir ett par…

Dansen som utgångspunkt

Sits, balans och rytm är A och O. Tänk att dansa med någon som inte har rytm, som inte ens håller en i handen när det är pardans, utan ibland trycker sig fast och håller i, och sen plötsligt släpper så man far iväg och tappar takten. Är det disco eller vals? Många hästar tröttnar och tackar nej när man bjuder upp. Det kan man faktiskt förstå. Vårt jobb är därför att hjälpa er att bli en danspartner som de flesta hästar skulle vilja dansa med. Så de tackar JA när ni bjuder upp!

Att rida bra dressyr är egentligen bara en fråga om att veta när man ska driva, förhålla och ge eftergift, fast helst inte allt på en gång. Att man vet hur rörelserna ska se ut, vad man vill uppnå och vad de gör för hästen. Och sen att se till att alla hästens och ens egna kroppsdelar är på rätt ställe vid rätt tillfälle…Sen ska man andas också. Och känna. Och tänka. Men inte för mycket! Vilken tur att det tar så lång tid att komma dit…

Blandad teori och praktik

Vi har inga speciella teori-lektioner utan den teori man behöver kommer in på ett naturligt sätt under arbetet med hästarna. Då har vi tillfälle att prata om utrustning, sårvård, beteende, visitering, hästens kroppsdelar, frisk- och sjukvård. Om en häst har tappat en sko – då får eleverna se hur den blir påslagen. Om en häst har ett sår – så tar vi hand om det, om en häst visar en plötsligt rörelsestörning – då känner vi och försöker se vad som är fel tillsammans. Det händer hela tiden saker och alla blir involverade i händelserna. Det tycker vi är ett bra sätt att få lära sig.

Så för oss är grunden densamma, oavsett du rider klassisk dressyr, western eller working equitation.